A Természetes forradalom

Szinte nem volt olyan kiállító, aki ne helyezett volna el a standján valamilyen (pl. NH₃, CO₂, R290) természetes hűtőközeggel működtetett berendezést, legyen az fagyasztó, hűtőpult, rooftop, splitklíma, folyadékhűtő ill. hőszivattyú, vagy ne tett volna bejelentést komplett készülék sorozatok jövőbeni természetes hűtőközegre történő átállításáról. Ez alól, maximum egy-kettő, a hűtőközeg gyártásban (is) érdekelt cég képezte a kivételt.

Mosolyogva vettük tudomásul, hogy az akkor általunk -több szempont miatt is- legjobbnak tartott R290-es természetes hűtőközeg az idei kiállítás „sztárjának” bizonyult. Nem volt olyan földrész, amelynek valamely gyártója ne vonultatott volna fel, speciálisan erre a hűtőközegre kifejlesztett új berendezéseket, a kompresszoroktól kezdve az elpárologtatón át egészen a szivárgásérzékelőkig.

Az világosan látszik, hogy az EU-ban az erősen környezetszennyező szintetikus hűtőközegek mint pl. az R410A, R134a, de már lassan az R32, R454b is (és nem csak a GWP-értékük miatt) egyre inkább nemkívánatosnak minősülnek. Az F-Gáz törvény folyamatos szigorításának hatására, (nem beszélve a bizonyos HFC/HFO-k betiltását előrevetítő REACH/PFAS javaslat esetleges elfogadásáról), ezek a közegek inkább csak átmeneti megoldásnak tekinthetőek.

Most már általános tendenciaként mutatkozik a természetes hűtőközegekhez való visszatérés (pl. CO2, ammónia), illetve az A3-as besorolás miatt egy ideig mellőzött, de kiváló termodinamikai paraméterekkel rendelkező szénhidrogén-vegyületek egyre elterjedtebb alkalmazása, mint pl. az R290 és alacsony nyomású „társa” az R600.

Nem csoda hát, ha manapság már a néhány kW-os mobilklímától, a hűtőpultokon keresztül a tekintélyes hűtési/fűtési teljesítményű léghűtéses, kompakt folyadékhűtők és hőszivattyúk készülnek pl. az R290 jelű, hűtőközeg alkalmazásával. A kompakt léghűtéses (vagy akár vízhűtéses) berendezések szabad térben, a minimális védőtávolságok betartásával, gond nélkül elhelyezhetők, akár a töltetmennyiségre vonatkozó korlátozás nélkül. Erre egyértelmű útbaigazítást nyújt a hatályos MSZ EN 378 szabvány 2. fejezete.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni a szakemberek folyamatos képzését, ill. a biztonsági szabályok betartását, már csak azért is, mert a kültéri kompakt rendszerek után 2021 2. félévében (egyenlőre limitált mennyiségben) Európában is megkezdődött (Ázsia és Óceánia után) az R290-es hőtőközeggel működő splitklímák forgalmazása.

Nézzük át röviden, milyen előnyei vannak az R290 jelű, propán hűtőközeg használatának:

  1. Ultra alacsony az üvegházhatás-tényezője: Global Warming Potential
  2. Nem tartozik az F-gáz rendelet (Magyarországon a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet) hatálya alá, mivel nem fluorozott szénhidrogénről van szó, tehát nem kell regisztrálni a hűtőkört, és nem kell kötelező szivárgásvizsgálatokat sem végezni rajta.
  3. Kiváló hűtéstechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, az úgynevezett fajlagos hűtési teljesítménye 2-3-szorosa az F-gázokénak, ez kisebb kompresszor- és csőméreteket igényel.
  4. Nagyon kedvező, hogy a legtöbb F-gázhoz (pl. R410A, R32, R454b) viszonyítva lényegesen alacsonyabb nyomásértékeken megy végbe a kondenzáció (pl. 50 °C kondenzációs hőmérsékletnél csupán 17 bar nyomáson), ezért alacsonyabb a szivárgás veszélye is. Előny a magas kritikus hőmérséklet ill. a kompresszorból kilépő gázhőmérsékletek értékei is, ami jelentősen növeli a kompresszorok és a hűtőkör élettartamát is.
  5. Tekintettel arra, hogy egy komponensű hűtőközeg, mechanikus tisztítás után újra felhasználható, nincs szükség bonyolult előállításra és regenerálásra sem, mint az F-gáz keverékek esetében (további jelentős CO2-kibocsátást okozva ezzel).
  6. Hűtőközeg-szökés esetén a pótlás egyszerűen és elérhető áron végrehajtható.
  7. És ami megfizethetetlen: a tudat, hogy nem csak beszélünk a környezet védelem fontosságáról, hanem saját szakterületünkön valóban teszünk is érte.

Környezettudatos, tájékozott gépész tervező ma már nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a szempontokat. Lehetőleg ne tervezzünk olyan – 20 éves várható élettartamú – hűtő/hőszivattyú berendezést, amelyek már most is, elavult, környezetkárosító hűtőközeggel működnek! Ez a beruházóknak, és az üzemeltetőknek sem érdeke, hiszen az ilyen berendezések hosszútávú üzemeltetése, szervízelése egyre nehézkesebb és drágább lesz!

2023.06.20.

Vissza